Siz hala Pardus’a geçmediniz mi?
Bilgisayarınızda Pardus kullanmanız için 6 neden;
“Pardus, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilmekte olan milli işletim sistemi dağıtımıdır.
Pardus, açık kaynak kodlu işletim sistemi olan Linux’un çekirdek yapısını kullanmaktadır.”
1- Kullandığınız işletim sisteminde yapabildiklerinizi Pardus’ta da yapabilirsiniz.
Basit bir tanımla; “İşletim Sistemi”, bilgisayarımızda çalışan en temeldeki yazılımdır. İşletim sistemi olmadan bilgisayarımızı kullanamayız. Şu anda bilgisayarlarda yaygın olarak Windows işletim sistemleri kullanılmaktadır. Akıllı cep telefonlarında kullanılan Android veya IOS da birer işletim sistemidir. Dolayısıyla Pardus da Windows gibi, Andorid/IOS gibi bir işletim sistemidir.
Pardus üzerinde diğer işletim sistemlerinde yapmış olduğunuz; yazı yazma (kelime işlemci), hesap yapma (elektronik hesap tablosu), e-posta alıp gönderme (e-posta istemci), mesajlaşma, internette gezinme, sosyal medya kullanımı gibi bütün işlemlerinizi ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
2- Pardus milli güvenliğimiz açısından önemlidir.
Kapalı kodlu İşletim sistemlerinde arka planda ne olup bittiğini tam anlamıyla anlama imkanımız yoktur. Bu kişisel veri güvenliğimiz açısında önemli olduğu kadar devletin çeşitli kademelerinde kullanılan bilgisayarları düşündüğümüzde milli güvenliğimiz açısından da önemlidir.
Pardus açık kaynak kodlu Linux çekirdeği üzerinde çalıştığından dolayı şeffaf, güvenilir bir işletim sistemidir.
Kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerine olan güvensizlikten dolayı Almanya, Rusya, Çin, Brezilya gibi ülkeler Linux çekirdekli kendi işletim sistemi dağıtımlarını geliştirerek özellikle kamuda kullanmaya başlamışlardır.
Milli güvenliğimiz açısından baktığımızda Pardus İşletim Sistemi Projesi, Milli Otomobil projesinden daha önemlidir diyebiliriz.
3- Pardus ekonomiktir.
Mevcut durumda kişisel bir bilgisayar için kapalı kodlu işletim sistemi ve ofis paketi için ödememiz gereken lisans bedeli 1.500 TL civarıdır. Kurumlarda ve kamuda bu maliyete sunucu, bağlantı lisansları da ilave olduğu için lisans maliyetleri bilgisayar başına 3.000 TL civarına ulaşmaktadır. Bu maliyeti Türkiye genelinde özel kurumlarda ve kamuda kullanılan bilgisayar sayısı ile çarptığınızda ortaya korkunç rakamlar çıkmaktadır. Bu yazılımlar yabancı menşeli olduklarından dolayı da bu paralar yurt dışına gitmektedir. Yazılım lisansları için yurt dışına ödenen paralar cari açığımızdaki önemli kalemlerden birisini oluşturmaktadır.
Oysa Pardus Lisansı ücretsizdir. Pardus üzerinde çalışan açık kaynak kodlu ofis programları da (Ör: Libre Ofis) ücretsizdir. Yani Pardus yüklü bir bilgisayarda işletim sistemi ve ofis lisansı için ödeyeceğimiz para 0 (sıfır) TL’dir. Pardus yüklü bilgisayarlarda sadece kurulum, teknik, eğitim gibi konular için destek alıyorsanız- diğer kapalı kodlu sistemlerde de olduğu gibi- ödeme yaparsınız. Bu verilerden, Pardus’un ülke ekonomisine sağlayacağı kazancın azımsanmayacak düzeyde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
4- Pardus virüslere karşı dirençlidir.
Pardus yüklü bir bilgisayar kullanıyorsanız virüslerden ve siber tehditlerden minimum düzeyde etkilenirsiniz. Dosya mimarisindeki yapı dolayısıyla Pardus sistemlere virüs bulaşma ihtimali çok zayıftır. Virüsler Pardus yüklü sistemler için bir tehdit değildirler. Virüs saldırılarından kaynaklı maddi ve manevi zararlar yaşamaz, daha güvenli bir ortamda işlemlerinizi yaparsınız.
5- Pardus, donanımı zayıf makinalarda bile çalışabilir.
Pardus donanım kaynaklarınızı sömürmez. Daha düşük işlemci, ram gibi sistem kaynaklarına sahip makinalar üzerinde de çalışabilir. Pardus sistem kaynaklarını minimum kullanan performanslı bir işletim sistemidir. Eski makinalarınızı bile Pardus kurarak kullanabilirsiniz.
6- Pardus sağlamdır.
Pardus yüklü bir bilgisayar kolay kolay çökmez. Pardus, kararlı ve sağlam bir mimariye sahiptir. Sık sık formatlayıp yeniden yükleme gibi ihtiyaçlarınız olmaz. Mavi ekrana düşme gibi kabuslar yaşamazsınız. Pardus bilgisayarların teknik destek ihtiyaçları/maliyetleri minimumdur.
Saydığımız bu nedenlerin mevcut alışkanlıklarımızı bırakıp Pardus’a geçmek için yeterli açıklamalar içerdiği kanaatindeyiz Siz de aynı kanıdaysanız http://www.pardus.org.tr adresinden Pardus’un resmi web sitesini incelmeye başlayarak ilk adımı atabilirsiniz.
Tarık YÜCE
Bilgisayar Mühendisi
Düzey Bilgisayar Eğitim Merkezi Eğitmeni