Birinci bölümde hızlı yazabilmek için mantıklı tuş dizilimi nasıl olmalı sorusuna yanıt aramıştık. Bu bölümde ise hangi klavyenin bunu sağlayabildiğine bakacağız.
Şu anda piyasada 2 farklı klavye türü satılmaktadır. Bunlar Q klavye ve F klavye olarak adlandırılıyorlar. Bu klavyler arasıdanki tek fark tuş dizilimlerinin farklı olmasıdır. Q Klavyede harflerin bulunduğu bölgenin en sol köşesinde Q harfi bulunmakta ve sıralama W,E,R,T,Y şeklinde devam etmektedir. F Klavyede ise harflerin bulunduğu bölgenin en sol köşesinde F harfi bulunmakta ve sıralama G,Ğ,I,O,D şeklinde devam etmektedir.
Bu klavyelerden Q Klavye standart klavyedir ve daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Yani siz bir bilgisayar alırken klavye tipini belirtmezseniz varsayılan olarak Q klavye gelir. F klavye daha dar bir kullanım alanına sahip olup, özellikle talep edilmesi gerekmektedir. Piyasadaki bu duruma bakarak Q Klavyenin daha mantıklı olduğu için bu kadar yaygın olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak gerçek hiçte öyle değil…
Q Klavye ne kadar mantıklı?
ilk bölümde mantıklı bir tuş dizilimini ” aktif parmaklar altında aktif harfler olmalı...” şeklinde özetlemiştik. Bu kapsamda Q klavyeyi incelemeye çalışalım. On parmak kuralı gereği parmaklarımız klavye üzerine yerleştirelim (sol işaret parmağımız F, sağ işaret parmağımız J harfi üzerine gelsin. Diğer parmaklarımızı ise hafiften bükerek orta sıradaki diğer tuşların üzerine gelcek şekilde yerleştirelim)
İlk soru; en aktif parmağımız hangisidir? Herhalde ortak cevabımız sağ işaret parmağımız olacaktır. Peki Q Klavyede sağ işaret parmağımızın altında kim var? J… şu alfabemizdeki ilginç harf olan, kırk yılda bir kullandığımız J… En aktif parmağımızın altına en az kullandığımız harf konmuş. Kırk yılda bir J gelecek de işaret parmağımız basacak. En as oyuncunuzu sağ kenarında bekletmek kadar felakat bir durum… Hemen kötümser olmayalım diye düşünüyoruz. Bir tuş problemli olabilir belki diğerleri mantıklıdır diye iyimser takılmak istiyoruz ve devam ediyoruz..
Türkçe’de en fazla kullandığımız harf hangisidir? Herhalde yine büyük çoğunlukla verilecek cevap A olacaktır. Peki yazarken en çok zorlandığımız, aktivitesi en az parmak hagisi diye sorsam? Sol serçe parmak… Peki şimdi bakın bakalım sol serçe parmağın altında kim var ?! En çok kullandığımız harfi en zor kullandığımız parmağın altına koymuşlar. İnsanın PES diyesi geliyor… Sanki hızlı yazmamız için değilde tam tersi yavaşlatmak amacıyla geliştirilmiş… Bu iki tuş örneği Q klavyenin saçmalığını özetlemek için yeterli. Dİğer tuşları da incelediğinizde benzer durumlar göreceksinizdir. Dolayısla Q Klavye kesinlikle Türkçe dil yapısına uymayan bir klavyedir.
Aynı kıyasalamaları F klavye üzerinde yaptığımızda daha mantıklı bir dağılımla karşılaştığımızı görürüz. İşaret parmaklarımızın altında en çok kullandığımız A ve K harflerinin olduğu, diğer harflerin de parmak-harf aktivitesi gözetilerek yerleştirildiği görülmektedir. Bu yapısıyla F Klavye Türkçe dil yapısına daha uygun bir klavyedir.
O halde can alıcı soruyu soralım; Madem öyle neden Q klavye bu kadar yaygın olarak kullanılmaktadır? Aslında bu sorunun cevabı sosyal, ekonomik konuları içerisinde barındırmaktadır. Ancak biz kestirme bir cevapla, bilinçsizlik diyelim. Geçmişten beri bilinçsizce yapılan ithalatlar sonrasında Q klavye yüksek oranda yaygınlık kazanmış ve maalesef bu noktadan sonra değiştirmek pekte kolay gözükmemektedir…
Kayseri Düzey Bilgisayar Eğitim Merkezi’nde On Parmak Kursuna katılarak kısa zamanda on parmak yazmanızı sağlayacak yöntemleri öğrenebilirsiniz.