Q mu, F mi ? Hangisi hızlı yazmak için daha uygun? Hangisini tercih etmemiz mantıklı olur? Bu yazımızda kestirme bir cevap vermek yerine uzun uzun sebepleriyle birlikte izah etmeye çalışacağız.
Öncelikle; “Mantıklı bir Klavye tuş dizilimi nasıl olmalıdır?” sorusu ile başlayalım…
Klavye üzerindeki tuşların dizilimini siz yapsaydınız acaba tuşları nasıl yerleştirirdiniz? Hemen akla gelebilen ilk seçeneklerden birisi “tuşları harf sırasına göre dizerdim. A harfinden başlar sırayla B, C, Ç diye devam ederdim…” olabilir. Ancak konu üzerinde biraz düşüncemizi derinleştirdiğimizde bu dizilimin pek de mantıklı olmayacağı ortaya çıkacaktır. O halde mantıklı dizilim nasıl olmalıdır? Cevabı bulabilimek için matıklı dizilimden kastımızın ne olduğu, mantıklı bir dizilimle neye ulaşmaya çalıştığımızı belirlememiz gerekiyor. Dolayısıyla klavye üzerindeki mantıklı tuş dizilim kriteri; hızlı yazabilmemizi sağlaması olmalıdr. Yani tuşları nasıl dizersem daha hızlı yazabilirim?
Klavyeyi ellerimizle kullandığımıza göre el yapımız, parmaklarımız burada birinci dereceden önem arz ediyor. Bütün parmaklarımızın aktivitesi aynı mı? Parmaklarımızı yazma aktivitesi açısından incelediğimizde; işaret parmaklarımızın çok atif, serçe parmağımızın çok zayıf, baş parmaklarımızın ara çubuğuna basmaktan gayri bir hayrı olmayacağını, diğer parmaklarımız ise vasat bir aktivite sergilediklerini görebiliriz. Dolayısyla “beş parmağın beşi bir değil” atasözünde olduğu ğibi parmaklarımız yazma aktivitesi açısından farklılık gösteriyor.
Sorunun cözümünde ikinci önemli nokta ise parmaklarımızla hangi dili yazdığımızdır. Türkçe yazıyoruz… Peki Türkçe kelimelerde kullanılan harflerin sıklık olarak aktiviteleri aynı mıdır? Bütün harfler aynı sıklıkla mı kullanıyoruz? Tabii ki hayır… Öncelikle sesli sessiz olarak harfleri iki kategoriye ayırdıktan sonra, A, E, İ gibi düz seslileri daha çok kullandığımızı Ö,O,Ü,U gibi yuvarlak seslileri daha az kullandığımız görüyoruz. Sessizlerde ise K, R, S, M çok kullandığımız harflerken P, F, Ğ, V daha az kullandığımız harflerdendir. Hele bir de alfabemizde J diye garip bir harf vardır ki kırk yılda bir kullanırız. ( J ile başlayan kelime sayın desem; jet, jandarma, jale, jilet…hiç biride Türkçe kökenli değildir. J ile başlayan Türkçe kökenli kelime yoktur.) Dolayısıyla harflerin de aktiviteleri aynı değil…
O halde şimdi bu iki önemli bilgiyi birleştirerek iyi bir tuş diziliminin nasıl olacağı sonucuna ulaşmaya çalışalım. Tuşları öyle yerleştirmeliyiz ki aktif parmaklarımızın altında aktif harfler olmalı, daha az aktif harfler ise daha az aktif parmak bölgesine dağıtılmalıdır. Dolayısıyla parmaklarımızı klavyeye yerleştirdiğimizde en aktif parmaklarımız olan işaret parmaklarımızın altında ve ulaşabileceği bölgede aktif harflerimiz, yani A, K, E, İ, R, S gibi harfler olmalı. J, P , F, V, Ğ, C gibi harfler daha dış bölgelere yerleştirilmelidir. İşte bu kritere göre tasarlanmış bir klavyede çok daha hızlı yazabiliriz veya çok daha kısa sürede hızlı yazmaya (on parmak) geçebiliriz.
Peki bu kritere uyan klavye var mı, hangisi? Devamı için bir sonraki yazımıza bakabilirsiniz…